Σταυρός: Το πανάρχαιο ελληνικό σύμβολο που καθαγίασε ο Χριστός

Σταυρός: Το πανάρχαιο ελληνικό σύμβολο που καθαγίασε ο Χριστός

Ο ισοσκελής σταυρός της ελληνικής σημαίας...

τον οποίο κάποιοι δήθεν «ελληνολάτρεις» θέλουν να φύγει από την σημαία, συνιστά ανέκαθεν ιερό σύμβολο των θαλασσοπόρων Ελλήνων.
Συμβόλιζε τα τέσσερα σημεία του Ορίζοντα.
Οι Κρήτες αλλά και γενικότερα οι θαλασσινοί Έλληνες με τα αναρίθμητα νησιά και τα ποντοπόρα ταξίδια τους, όφειλαν να γνωρίζουν στοιχεία προσανατολισμού με κάθε δυνατή λεπτομέρεια.
Στους Σαρακατσάνους, πανάρχαιο ελληνικό φύλο, όπως είδατε σε προηγούμενο άρθρο μας, βρίσκουμε τον κύκλο με τον σταυρό σέ κίνηση.
Μάλιστα υπάρχει και χορός, ο οποίος χορεύεται από τέσσερεις χορευτές που σχηματίζουν σταυρό κρατώντας τις άκρες δύο μαντηλιών σταυρωμένα μεταξύ τους σχηματίζοντας σταυρό. Όταν χορεύουν, οι σταυροί των μαντηλιών και χορευτών διαγράφουν κύκλο.
Οι Σαρακατσάνοι υπήρξαν “σταυρο-φορούντες” από την αρχαιότητα και διέδωσαν τον σταυρό σ` όλη την Ευρώπη.
ΉλιοΟρφικός Ύμνος στον Ήλιο:
κρᾶσιν ἔχων ὡρῶν, τετραβάμοσι ποσσὶ χορεύων
έχεις την συνένωσιν των εποχών και χορεύεις (κινείσαι κυκλικώς) με τέσσερα πόδια (ό δημιουργός των τεσσάρων εποχών του έτους)
Επομένως, η ένωσις (κράσις -> cross), των εποχών από τον Ήλιο είναι το σύμβολο του σταυρού.
Και ως σύμβολο ενώνει τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες δημιουργώντας τον κύκλο των εποχών.
Τα Αρχαία Ελληνικά Σταυρόσχημα είδωλα της Χαλκολιθικής εποχής
Σταυρόσχημα ειδώλια έχουν βρεθεί και στην Χαλκολιθική εποχή πριν ο σταυρός γίνει ηλικακό σύμβολο.

Το Ειδώλιο του Πωμού είναι ένα προϊστορικό γλυπτό. Βρέθηκε κοντά στο κυπριακό χωριό Πωμός, στην επαρχία της Πάφου. Είναι φτιαγμένο από πικρόλιθο και χρονολογείται περίπου στο 3.000 π.Χ., στη Χαλκολιθική εποχή. Σήμερα βρίσκεται στο Κυπριακό Μουσείο στην Λευκωσία. Η εικόνα του χρησιμοποιείται στην όψη των κυπριακών νομισμάτων του ενός και των δύο ευρώ.

Το ειδώλιο είναι σταυρόσχημο, παριστάνει δηλαδή έναν άνθρωπο με τα χέρια ανοιχτά σε σχήμα σταυρού. Σταυρόσχημα ειδώλια έχουν βρεθεί και αλλού, φορώντας μάλιστα Σταυρό.
Το πανάρχαιο αυτό ελληνικό σύμβολο το καθαγίασε ο Χριστός με την Σταυρική θυσία.
Τα Λόγια του γεμάτα αγάπη αλλά και μαθηματική λογική συμφωνούν μόνο με αυτά των Ελλήνων φιλοσόφων και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με την Παλαιά Διαθήκη.

Kάντε μας like στο https://www.facebook.com/ELNEWSGR/



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 μύθοι για τους Βίκινγκς