Mελάνθιον - Το βότανο των θεών

Mελάνθιον - Το βότανο των θεών
Είναι ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας των Απιίδων (Apiaceae)...
ιθαγενές από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ινδία, ενώ πλέον καλλιεργείται στην Κίνα και το Μεξικό. Οι σπόροι του (ο καθένας περιέχεται μέσα σε έναν καρπό, ο οποίος ξηραίνεται), χρησιμοποιούνται για να δώσουν άρωμα στις κουζίνες πολλών διαφορετικών πολιτισμών, κυκλοφορούν δε, τόσο ολόκληροι όσο και αλεσμένοι. Επιπροσθέτως, το κύμινο χρησιμοποιείται και ως φαρμακευτικό φυτό, ως χωνευτικό, καθώς επίσης και για την αύξηση του σιδήρου στο αίμα στην αναιμία και τη μείωση των συμπτωμάτων στο κοινό κρυολόγημα.
Το μαυρο κυμινο, γνωστό και ως «το μυστικό των Φαραώ», έχει αρχίσει σταδιακά να επεκτείνεται και στη Δύση. 
Ο λόγος που το μαύρο κύμινο πήρε αυτήν την ονομασία οφείλεται στο το γεγονός ότι το λάδι από μαυρο κυμινο βρέθηκε στους τάφους πολλών Φαραώ. Στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν κατά κόρο και το ονόμαζαν "Μελάνθιον".
Το κύμινο έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους χρόνους. Ανασκαφέντες σπόροι στην Ινδία, έχουν χρονολογηθεί από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. Επίσης οι σπόροι του κύμινου έχουν αναφορές σε αρκετές κοινωνικές τάξεις του Νέου Βασιλείου, σε αρχαιολογικούς χώρους των αρχαίων Αιγυπτίων. Στον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό, το κύμινο χρησιμοποιήθηκε ως καρύκευμα και ως συντηρητικό στην ταρίχευση, λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του πάνω στους ανθρώπινους ιστούς, ακόμη και τους νεκρούς.
Αρχικά καλλιεργήθηκε στο Ιράν και στην περιοχή της Μεσογείου. Το κύμινο αναφέρεται στην Αγία Γραφή, τόσο στην Παλαιά Διαθήκη (Ησαΐας 28:27) όσο και στην Καινή Διαθήκη (κατά Ματθαίον 23:23). Οι αρχαίοι Έλληνες διατηρούσαν το κύμινο στο τραπέζι, σε δικό του περιέκτη (όπως συχνά διατηρείται και σήμερα το πιπέρι) και αυτή η πρακτική ακόμα συνεχίζεται στο Μαρόκο. Το μαύρο κύμινο, χρησιμοποιήθηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό, στην κουζίνα της αρχαίας Ρώμης. Στην Ινδία, έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια ως παραδοσιακό συστατικό  αναρίθμητων φαγητών και αποτελεί τη βάση πολλών άλλων μειγμάτων μπαχαρικών.
Το μαυρο κυμινο (φυτό Nigella Sativa), το χρησιμοποιούσε η βασίλισσα Κλεοπάτρα της Αιγύπτου διότι είχε διαπιστωθεί από τους παραδοσιακούς θεραπευτές ότι οι ιδιότητες έπαιζαν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην υγεία και στην εμφάνιση.
Αν και ο ακριβής ρόλος του για τον Αιγυπτιακό πολιτισμό είναι άγνωστος, είναι όμως γνωστό ότι τα στοιχεία που ενταφιάζονταν μαζί με ένα Φαραώ, επιλέγονταν πολύ προσεκτικά, προκειμένου να τον βοηθήσουν στη μετά θάνατον ζωή.
To μαύρο κύμινο διαθέτει περισσότερα από 100 θρεπτικά συστατικά, όπως ένζυμα, ω6, ω3.
Ωστόσο, τα βασικότερα συστατικά του είναι δύο:
- η θυμοκυνόνη, και
- η θυμόλη.
Το μαυρο κυμινο παρουσιάζει τις εξής ιδιοτητες :

- καθαρτικές, 
- διουρητικές, 
- λιποδιαλυτικές, 
- αναλγητικές, 
- αντιοξειδωτικές, 
- αντιφλεγμονώδεις, 
- αντιβακτηριδιακές, 
- ανοσορυθμιστικές
- επίσης, χρησιμοποιείται και σε δερματικές διαταραχές και εξανθήματα. Συχνά, αναφέρεται ότι το μαυρο κυμινο βοηθάει και στην ψωριαση. 
Στην εποχή μας, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, εναντίον των αρνητικών ριζών, το έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλές.
Το 2013, πραγματοποιήθηκε μία ανασκόπηση όλων των επιστημονικών ερευνών για το μαύρο κύμινο με τίτλο "Μία ανασκόπηση για το ιαματικό δυναμικό του Nigella sativa: Ένα θαυματουργό βότανο". Ο πρωτότυπος τίτλος είναι "A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb".
Η συγκεκριμένη ανασκόπηση έχει 117 παραπομπές, σε in vitro, in vivo αλλά και πάνω σε ανθρώπους, επιστημονικές μελέτες. Οι  μελέτες για το μαύρο κύμινο έγιναν σε ανθρώπους με:
- άσθμα,
- αλλεργική ρινίτιδα,
- διαβήτη 
- δερματικές διαταραχές κ.ά.
Η εν λόγω ανασκόπηση είναι διαθέσιμη σε ανοιχτές ιατρικές βιβλιοθήκες ώστε να είναι προσβάσιμη σε όσους επιθυμούν να την μελετήσουν.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΥΜΙΝΟ (Μελάνθιον)

1. Τι είναι το μαύρο κύμινο ;
Το μαύρο κύμινο, γνωστό και ως "μαύρος σπόρος", είναι ένα ποώδες φυτό με την ονομασία Nigella sativa.
Έχει διαφοροποιημένο φυτοχημικό προφίλ και περιέχει :
- πρωτεΐνες
- υδατάνθρακες
- λιπαρά οξέα
- ασβέστιο
- κάλιο
- σίδηρο
- μαγνήσιο
- βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και
- διάφορα είδη ιχνοστοιχείων.
2. Τι δείχνουν οι σύγχρονες έρευνες για το μαύρο κύμινο ;
Σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι το μαύρο κύμινο είναι κατάλληλο για διαταραχές που οφείλονται σε εξασθενημένο ή υπερδραστήριο ανοσοποιητικό.
Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι η ανοσορυθμιστική του δράση οφείλεται σε μία ένωση που υπάρχει στο μαύρο κύμινο, με την ονομασία στην θυμοκυνόνη.
Η θυμοκυνόνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.
3. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για το μαύρο κύμινο ;
Ναι, υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που διεξάγονται για το μαύρο κύμινο, ιδίως για :
- τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, 
- τις αντιμικροβιακές ιδιότητες, και
- στα αποτελέσματα που έχει στον έλεγχο του διαβήτη.
4. Γιατί άλλα φυσικά συστατικά προστίθενται στο μαύρο κύμινο ;
Μερικές φορές, φυσικά συστατικά  προστίθενται διότι ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του, ιδίως όταν πρόκειται για επούλωση σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος και για αντισηπτικές ιδιότητες.
5. Ποιες άλλες ευεργετικές ιδιότητες / χρήσεις έχει το μαύρο κύμινο ;
α. ανακούφιση από φλεγμονές που σχετίζονται με βρογχίτιδα, ρευματισμοί, πόνοι στις αρθρώσεις και το άσθμα.
β. ρύθμιση της ορμονικής ανισορροπίας
γ. προάγει την πέψη
δ. καταπολεμά την μόλυνση από παράσιτα
6. Τυχόν προφυλάξεις - παρενέργειες όταν χρησιμοποιούμε το μαύρο κύμινο ;
- Συνήθως, δεν υπάρχουν παρενέργειες εάν λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και την κατάλληλη δοσολογία.
- Πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν υπάρχουν και οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλευτούν ιατρό.
7.  Βοηθάει στο αδυνάτισμα το μαύρο κύμινο ;
Ναι, βοηθάει στο αδυνάτισμα.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοναδική μέθοδος για αδυνάτισμα.
Ένα σωστό διατροφικό πλάνο (με ποικιλία από ωμές και ανεπεξέργαστες τροφές) σε συνδυασμό με τακτική σωματική εκγύμναση αποτελούν δύο από τα βασικότερα εργαλεία για αδυνάτισμα.
Κυκλοφορούν κάψουλες (χάπια) με εκχείλισμα Μαύρου Κυμίνου, που το κάνουν δραστικότατο. Κυκλοφορεί και σε σπόρους και τριμμένο σε λάδι, αλλά οι κάψουλες εκχειλίσματος είναι οι πλέον κατάλληλες και δραστικές, ιδίως όταν περιέχουν και μερικούς πολλαπλασιαστές ισχύος που κάνουν το εκχείλισμα του Μαύρου Κυμίνου, ακόμη πιο αποτελεσματικό.
Λένε, τα βιβλία της ιστορίας, ότι θεραπεύει τα πάντα εκτός από τον θάνατο, υπερβάλλοντας ίσως, αλλά η ρήση αυτή προήλθε από την φήμη του, μεταξύ των "γιατρικών της φύσης", πριν μπούμε στην ολέθρια χημική ιατρική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 μύθοι για τους Βίκινγκς