No human zones: Καθορίστηκαν τα αυστηρά "σχέδια βόσκησης"

No human zones: Καθορίστηκαν τα αυστηρά "σχέδια βόσκησης"
Ολοταχώς προχωράνε τα σχέδια για την Ελλάδα, χωρίς καμία αντίσταση..
«Σήμερα είναι μία ιστορικής σημασίας στιγμή, γιατί ένα πρόβλημα δεκαετιών, που κορυφώθηκε όταν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τους βοσκότοπους το 1987, πριν από 30 χρόνια, βαίνει προς τη λύση του», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, σε κοινή συνέντευξή Τύπου με το ΥΠΕΝ, σχετικά με την ΚΥΑ για τον «καθορισμό των προδιαγραφών και του περιεχομένου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το περίφημο οικοσύστημα των ελληνικών δασών, το οποίο επί χιλιάδες χρόνια συντηρούσε τους προγόνους μας, θα αποκατασταθεί, αφού θα λυθούν προβλήματα, είτε βόσκησης είτε εγκατάλειψης και υποβόσκησης και επιτέλους θα επανέλθει η νομιμότητα στον ταλαιπωρημένο χώρο της κτηνοτροφίας. Πρέπει να θυμόμαστε, ότι η κτηνοτροφία δεν είναι απλά και μόνο μία παραγωγική δραστηριότητα η οποία εξέθρεψε επί χιλιάδες χρόνια τους Έλληνες, αλλά είναι και ζωτικό εργαλείο για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές, ενώ αποκαθιστά το μεσογειακό οικοσύστημα που είναι μικτό, ανθρωπογενές και φυσικό ταυτόχρονα».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη γενική διεύθυνση δασών και τις υπηρεσίες ΥΠΑΑΤ, «σπάμε μία φεουδαρχική λογική η οποία υπήρχε επί δεκαετίες στην χώρα και την οδήγησε στην οπισθοδρόμηση, είτε μεταξύ επιστημονικών ειδικοτήτων, είτε μεταξύ διοικητικών υπηρεσιών, είτε ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και την πολιτεία».

Όπως είπε ο κ. Τσιρώνης, «η πολιτεία είναι μία και οφείλει να παρέχει στον πολίτη τις υπηρεσίες, είτε αυτές εκπορεύονται από ευθύνες του υπουργείου του κεντρικού κράτους, είτε από συναρμοδιότητες υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμων. Όλοι μαζί ενωμένοι γυρνάμε σελίδα για τη χώρα μας».

Από την πλευρά του, με γραπτή δήλωσή του ο αναπληρωτής ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνει ότι «με την ΚΥΑ των προδιαγραφών των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης ρυθμίζεται το σημαντικότατο θέμα της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, σε όλους τους Δήμους της χώρας, όπου ασκείται εκτατική και ημι-εκτατική κτηνοτροφία και ικανοποιούν το γενικότερο πλαίσιο πολιτικής της κυβέρνησης για τη διαχείριση του δασικού και αγροτικού χώρου».

Μάλιστα τονίζει, ότι «τίθενται οι βάσεις για την άμεση και ουσιαστική πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αφού η βόσκηση είναι ένα σημαντικότατο εργαλείο για τη μείωση της καύσιμης ύλης, ενώ με την κατάλληλη κατανομή των λιβαδικών μονάδων θα μειωθεί καθοριστικά η ανάγκη της δημιουργίας μέσω καύσης ικανοποιητικών βοσκήσιμων γαιών».

Σύμφωνα με τα δύο υπουργεία, τα διαχειριστικά σχέδια αφορούν μελέτες, με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο, οι οποίες πρέπει να εκπονηθούν και να εγκριθούν μέχρι τις 31/12/2019. Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης (ΔΣΒ), θα ισχύουν για 7 έτη, ενώ μετά το πέρας του διαστήματος αυτού θα αναθεωρούνται και εγκρίνονται εκ νέου. Αφορούν το μεγαλύτερο ποσοστό της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας, καθώς αφορούν τα δάση, τις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και τις γεωργικές εκτάσεις που βοσκούνται.

Ειδικότερα, στόχος είναι να αποτυπωθεί πλήρως και χαρτογραφικά η υφιστάμενη κατάσταση της κτηνοτροφίας σε όλη την χώρα και ανά Δήμο ξεχωριστά, καθώς και οι τάσεις αύξησης ή μείωσης της κτηνοτροφικής δραστηριότητας από τοπικούς και μετακινούμενους κτηνοτρόφους, με διαφανή τρόπο. Να γίνει εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας ανάλογα με τους τύπους της λιβαδικής βλάστησης, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά σε ολόκληρη την επικράτεια. Να προταθούν οργανωμένα και να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων τα απαραίτητα έργα υποδομής για τη βελτίωση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας (πχ ποτίστρες, στέγαστρα, ομβροδεξαμενές) και την φιλο-περιβαλλοντική διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών.

Επίσης, στόχος είναι να γίνει διαχωρισμός των βοσκήσιμων γαιών σε λιβαδικές μονάδες που θα μπορούν να μισθώνονται σε κτηνοτρόφους (το ελάχιστο για μια επταετία), ανάλογα πάντα με τις ειδικές ανάγκες των κτηνοτρόφων, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα στοιχειώδη προγραμματισμό και να παραχθεί χαρτογραφικό υλικό αξιοποιώντας υφιστάμενο, που θα τροφοδοτήσουν και εμπλουτίσουν τις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σημειώνεται ότι η δαπάνη για την εκπόνηση των ΔΣΒ βαρύνει τους προϋπολογισμούς των Περιφερειών, που θα προκηρύξουν τις μελέτες, καθώς έχει εξασφαλισθεί αντίστοιχο ποσό για την αρχική υλοποίησή τους, ενώ στην συνέχεια αυτό θα καλύπτεται κατ΄ αντιστοιχία των εισπραττομένων εσόδων από μισθώματα χρήσης βοσκής των δημοσίων βοσκήσιμων γαιών, καθώς και τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Επίσης, όσον αφορά τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην κυριότητα των οποίων βρίσκονται βοσκήσιμες γαίες, αυτά δηλώνουν στην αρμόδια Περιφέρεια την επιθυμία τους, οι εκτάσεις αυτές να συμπεριληφθούν στα ΔΣΒ που θα εκπονηθούν, με αίτησή τους το αργότερο εντός τριών (3) μηνών. Στην περίπτωση αυτή και σε ό,τι αφορά στις δημοτικές βοσκήσιμες γαίες, το 40% του μισθώματος από τη χρήση της βοσκής περιέρχεται στις οικείες Περιφέρειες, για την κάλυψη των δαπανών εκπόνησης και υλοποίησης των ΔΣΒ, με σκοπό τη βελτίωση της βοσκήσιμης γαίας.

Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας εκτιμούν, πως με την συγκεκριμένη ΚΥΑ, αλλά κυρίως με την ορθή εφαρμογή των προβλέψεών της, τίθενται επιτέλους οι απαραίτητες στέρεες βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση του κλάδου της εκτατικής και μετακινούμενης κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα.

Σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα μέτρα υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα που λαμβάνει η κυβέρνηση, ενισχύοντας και αξιοποιώντας τις μοναδικές δυνατότητες του κλάδου, που ήταν για πολλά χρόνια παραμελημένος, δίνει επιτέλους την δυνατότητα οριστικής τακτοποίησης ενός αιτήματος δεκαετιών, τόσο των παραγωγών όσο και της επιστημονικής κοινότητας, ώστε ο κλάδος να εκπροσωπήσει πλέον επάξια την χώρα με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς αγορές.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Νίκος Αντώνογλου, καθώς και οι αρμόδιοι επιστημονικοί σύμβουλοι του ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΝ, Ρήγας Τσιακίρης και Γιάννης Καζόγλου, αντίστοιχα.

ΑΠΟ EL.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 μύθοι για τους Βίκινγκς